onsdag 17 juli 2013

Hur farligt är det att orientera i skogen???

Full fart i skogen bland stockar och stenar.
Det är det som orienteringslöpning handlar om plus att hela tiden veta var man är och var man skall.
Däremot så är det förhållande ovanligt att en orienteringslöpare vrickar eller stukar fötterna. Det verkar som man har något slags inbyggd känsel att inte sätta ner foten fel.
Min värsta stukning skedde på ett platt och fint elljusspår. Förmodligen var den inbyggda känseln bortkopplad.
Däremot så händer det mycket andra grejer.
Ta t.ex. i Eskilstuna under helgen som har varit.
På fredag kväll sprang jag rakt in ett lutande tråd med huvudet före. När jag sprang och samtidigt läste på kartan så observerade jag inte trädet framför mig. Det blev en ordentlig smäll mitt i panna. Som tur var så hade jag kepan nerdragen så att såret blev lindrigt. Efter en liten stund så kvicknade jag till och kunde fortsätta mot nästa kontroll.
Den mesta gyttjan har redan runnit av när jag kom i mål
På lördagens tävling så skulle jag passera en blåmosse dvs ett bevuxet kärr. Ju längre in jag kom i kärret så blev det längre och längre avstånd mellan tuvorna. Till slut så låg jag raklång i gyttjan nedsjunken ända till axlarna. Paniken var nära och jag började simma med benen så gott det gick samtidigt som jag försökte dra mig upp med hjälp av några blåbärsplantor. Längre bort såg jag några löpare och gjorde mig beredd att ropa på hjälp men höll inne med detta då mina kravlingar började ge resultat. Sakta men säker ålade jag mig upp ur kärret för att till slut var uppe och kunde sedan fortsätta. Eftersom det hela hade tagit en del av min ork och koncentration så blev det en bom på nästa kontroll.
Inte mitt kärr men snarligt. I stället för vatten så var mitt kärr fyllt av gyttja
Eftersom Sörmland är fullt av vildsvin som gärna håller sig dolda i kärr under dagtid så kanske det var den tanken som också gjorde min miss.
Man får vara glad att man var enda grisen just i detta kärr-hålet och allt gick bra på egen hand.
De som är med och springer tjur-rus och motsvarande kan slänga sig i väggen eller kärret.
Vi orienterare kör tjur-rus flera gånger i veckan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar